Historien

En staselig restaurant med hotellfasiliteter som oser av myter og historikk.»

Da Anders Jahre skulle bygge sitt herskapshus i Sandefjord i 1933, gikk han til en av landets mest betydningsfulle arkitekter. Arnstein Arneberg har tegnet det 1200 kvadratmeter store bygget, i en stil som kan karakteriseres som neddempet funksjonalisme ispedd klassisisme.

Huset ligger på en høyde, omgitt av et 60 mål stort parkanlegg. Noe av det mest spesielle med Midtåsens arkitektur, er at huset er bygget på en akse mot Sandefjordsfjorden. Når du kommer inn hoveddøren og går rett gjennom huset og ut terrassedøren, ser du nedover et storslått trappeanlegg med fontener og blomster. Dette trappeanlegget ligger på linje med fjorden der nede. Blikket ditt går helt ut fjorden til det åpne havet. Skulpturer, gamle eiketrær og flotte planter pryder det velstelte hageanlegget, som er et fantastisk sted for sommerarrangementer.

Huset i seg selv er pusset opp og beholdt akkurat slik det var da Anders Jahre og hans kone, Bess, bodde der. Bare kjøkkenet er bygd om til topp moderne standard. Rommene i seg selv er ikke så store, Jahre ønsket et hjemmekoselig hus. Men hele huset oser av kvalitet og detaljrikdom.

Glassmaleriene forteller personlige historier, tapetene er spesialdesignede, kunsten på veggene er samlet av Jahre selv og det gamle, nydelige porselenet i spisestuen blir fremdeles brukt. Suitene i huset er i ulike farger og har helt personlige preg. Her har verdens dengang rikeste mann fått sin egen Onassis-suite, med et interiør som kunne vært hentet ut av et trendy interiørmagasin: Spennende detaljer, kreative løsninger og spreke fargekombinasjoner. Arneberg har virkelig fått boltre seg her oppe på toppen av Sandefjord.

Men det mest imponerende rommet på Midtåsen er Arnebergstuen. Det var her de celebre middagene ble holdt under lysekronene. Store, flotte tapisserier fra tidlig 1700-tall fyller veggene – de er så gamle at de ikke kan taes ned og renses. Og blikket til Anders Jahre følger oss gjennom rommene – han har selvfølgelig fått laget flere staselige malerier av seg selv.

Et av dem henger i hallen: ”Til Bess på vår 10. bryllupsdag”. Kontoret til Jahre er også beholdt akkurat slik det sto i hans velmaktsdager. Og i kjelleren har han bygget en fargerik bodega hvor det fremdeles lukter sigar og gammel portvin. Der nede står det store hvelvet hans, tomt.

Aristoteles Onassis, Sjahen av Persia, Jussi Bjørling, konger, dronninger, prinser og prinsesser fra Europas kongehus… Det er ikke akkurat småfolk som har drukket rødvin med skipsreder Anders Jahre på Midtåsen. For ham var det Bordeaux som var vin, og det han hadde litt kunnskap om.

I etterkrigsårene var Jahre verdens ledende hvalbåtreder og en av landets viktigste gründere. Han nøt en nærmest kongelig status langt utenfor Sandefjords og Norges grenser, og han underholdt både adel, kulturelite og forretningsforbindelser under lysekronene på Midtåsen.

Han bygde herskapshuset på toppen av Sandefjord i 1933, og bodde der fram til han døde i 1982. Hans andre kone, Bess Jahre, bodde på Midtåsen til hun døde i 2006. For Sandefjords befolkning har det alltid vært noe litt hemmelig og mystisk over stedet der byens store sønn og velgjører holdt sine fasjonable selskaper og styrte sitt forretningsimperium.

Anders Jahre holdt en lav profil utad og ga aldri intervjuer til avisene. Han skjenket store gaver til byen, distriktet og landet. Han har gitt av sin store formue, og han har fått et ettermæle som velgjører i kraft av Anders Jahres stiftelser og fond. Samtidig fortsetter jakten på den angivelige skjulte formuen.

Nå er dørene til Midtåsen åpnet etter at Sandefjord Kommune, Vestfold Fylkeskommune og Anders Jahres Humanitære stiftelse kjøpte eiendommen.

Den fantastiske eiendommen, huset og interiøret er pusset opp og beholdt slik det var i Jahres storhetstid. Du opplever at du er i et hjem, et hjem hvor historien og historiene sitter i veggene. Kanskje er det nettopp den personlige atmosfæren som gjør et besøk på Midtåsen helt spesielt.

Velkommen til Sandefjords flotteste restaurant, Midtåsen!